Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης διαφέρει από τους “άλλους”


Γιατί η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
διαφέρει από τους “άλλους”


 • Γιατί την στιγμή που η πλειοψηφία των σημερινών δημοτικών συμβούλων προσπαθεί να μαντέψει ποιός είναι ο επικρατέστερος για την Δημαρχία ώστε να προσκολληθούν και να αυξήσουν τις πιθανότητες εκλογής τους, πολλές φορές μάλιστα με κριτήρια καθαρά τοπικιστικά (αν ο υποψήφιος Δήμαρχος θα είναι δηλαδή Βουλιώτης ή θα προέρχεται από την Βάρη ή την Βουλιαγμένη), η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών επικεντρώνεται σε καίρια ζητήματα, που αφορούν μεταξύ άλλων την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του φυσικού πλούτου της περιοχής, την κοινωνική αλληλεγγύη, την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας και παιδείας αλλά και της περιουσίας των δημοτών από απειλές κατάσχεσης. Η ΡΙ.ΚΙ.Π. βασίζεται στην ομαδική προσπάθεια όλων των μελών της και όχι στην αναγνωρισιμότητα του υποψήφιου Δημάρχου ή στην ικανότητά του να προσελκύει ψηφοφόρους. Η εκλογή του – όπως και των υποψηφίων συμβούλων - πραγματοποιείται με συμμετοχή όλων των μελών μέσα από διαδικασίες που δεν έχουν προηγούμενο ως προς τον τρόπο εφαρμογής της άμεσης δημοκρατίας όχι μόνο στον Δήμο μας αλλά και σχεδόν πανελλαδικά.
 • Γιατί τα μέλη και οι υποψήφιοι της ΡΙ.ΚΙ.Π. δεν ξεπήδησαν μέσα από δημόσιες σχέσεις και διαπλεκόμενα κέντρα. Έχουν γράψει άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο την δική τους ιστορία για την προάσπιση της δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών και τους ενώνουν οι κοινοί αγώνες με τους εργαζόμενους της περιοχής μας για την εδραίωση του κοινωνικού κράτους, για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την ανατροπή των σχεδίων ξεπουλήματος της δημόσια περιουσίας του Δήμου.
 • Γιατί η ΡΙ.ΚΙ.Π. δεν θα αδρανοποιηθεί αμέσως μετά τις εκλογές για να αφυπνιστεί πάλι στην επόμενη προεκλογική περίοδο. Η ΡΙ.ΚΙ.Π. δημιουργήθηκε πολλούς μήνες πριν τις εκλογές και δεν θα αναστείλει ποτέ την δράση της. Θα ελέγχει με τις συνελεύσεις της όχι μόνο τις (όποιες) δημοτικές αρχές αλλά με τις θεσπισμένες δημοκρατικές διαδικασίες της και τους συμβούλους που προέρχονται από αυτήν.
 • Γιατί το πρόγραμμα της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών δεν εκπονείται μέσα από τα γραφεία κάποιας διαφημιστικής εταιρείας για να τυπωθεί στην συνέχεια σε πολυτελή φυλλάδια και να πεταχτεί μετά τις εκλογές στο καλάθι των αχρήστων αφού συνήθως όλα αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν μεγαλεπίβολα σχέδια για λόγους εντυπωσιασμού χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής. Στην Κίνησή μας υπάρχουν ομάδες εργασίας από τα ίδια τα ίδια τα μέλη μας που είναι επιφορτισμένες με την μελέτη του προγράμματός μας ανά θεματική ενότητα σε συνεργασία με δικό μας επιστημονικό προσωπικό ή και καταξιωμένους επιστήμονες στο χώρο τους. Δεν σταματάμε όμως ούτε εκεί. Το προτεινόμενο πρόγραμμα τροποποιείται, βελτιώνεται και τελικά εγκρίνεται, από τις γενικές συνελεύσεις των μελών με ελεύθερη διαβούλευση όλων.
 • Γιατί όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από την συνέλευση των μελών με ανοιχτή συζήτηση και ψηφοφορίες. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τις συνελεύσεις μας μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Η πορεία της παράταξης δεν καθορίζεται σε κλειστά γραφεία από τον αρχηγό και τους παρατρεχάμενους, οι οποίοι διορίζουν ουσιαστικά και τους υποψήφιους συμβούλους με κριτήρια την υπακοή στον αρχηγό, την ικανότητά τους να φέρνουν ψήφους και την υποταγή τους σε συγκεκριμένα συμφέροντα.
 • Γιατί όταν οι άλλοι μιλούν για συμμετοχή του πολίτη στα κοινά εννοούν στημένες συγκεντρώσεις όπου μοναδικός ομιλητής είναι ο αρχηγός και ο πολίτης αυστηρά και μόνο ακροατής και χειροκροτητής. Η ΡΙ.ΚΙ.Π. έχει κάνει ήδη πράξη την λαϊκή συμμετοχή μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις με ελεύθερο διάλογο, όπου ο κάθε δημότης μπορεί να πάρει μέρος στην συζήτηση, να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του και να συμμετέχει στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
 • Γιατί οι οικονομικοί πόροι της ΡΙ.ΚΙ.Π. προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις εισφορές των μελών και φίλων της και είναι στην διάθεση οποιουδήποτε δημότη για έλεγχο. Δεν έχει σχέση με την διαφάνεια η κυκλοφορία πολυτελών φυλλαδίων του Δημάρχου (υποτίθεται για ενημέρωση των πολιτών) με μόνο την ένδειξη ότι “τα έξοδα του παρόντος δεν επιβαρύνουν τους δημότες”.
 • Γιατί η Κίνησή μας δεν θα κοροϊδέψει ποτέ τους πολίτες τάζοντάς τους ότι θα φέρει το μετρό στα Πηγαδάκια της Βούλας παρέα με υπόγειο πάρκινγκ. Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών δεν βλέπει τον δημότη μόνο ως υποψήφιο ψηφοφόρο και μάλιστα μιά φορά κάθε πέντε χρόνια. Θέλει ο πολίτης να συμμετέχει ενεργά μέσα από συνελεύσεις στις γειτονιές και να διαμορφώνει ο ίδιος το πρόγραμμα δράσης του Δήμου ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής.
 • Γιατί οι υποψήφιοι της ΡΙ.ΚΙ.Π. δεν έχουν καμμία σχέση με τους περιφερόμενους από παράταξη σε παράταξη και από αρχηγό σε αρχηγό δημοτικούς συμβούλους αναζητώντας στέγη για να περισώσουν το πολιτικό τους μέλλον εκφυλίζοντας έτσι τον θεσμό της αντιπροσώπευσης. Οι σύμβουλοι της ΡΙ.ΚΙ.Π. εκλέγονται απ'ευθείας από τα μέλη της, δίνουν λόγο στην συνέλευση των μελών και φίλων και είναι ανά πάσα στιγμή ανακλητοί.
 • Γιατί οι υποψήφιοι σύμβουλοι της Κίνησής μας δεσμεύονται να πολιτεύονται συλλογικά και να μην αυτοπροβάλλονται. Δεν θα δείτε ποτέ υποψηφίους της ΡΙ.ΚΙ.Π. να σας χαμογελούν μέσα από πληρωμένες διαφημίσεις στον τοπικό τύπο με μοναδικό σκοπό να υπερκεράσει ο ένας τον άλλον σε αναγνωρισιμότητα και ψήφους.
 • Γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοί μας δεν θεωρούν την έδρα του δημοτικού συμβούλου ατομική τους ιδιοκτησία. Δεσμεύονται να την παραχωρήσουν όταν η συνέλευση των μελών κρίνει δημοκρατικά και ανοικτά ότι έχουν παραβιάσει θεμελιώδεις αρχές της Κίνησης ή όταν η συμπεριφορά τους δεν συνάδει με το ήθος της παράταξης. Ούτε μπορούν να απουσιάζουν αδικαιολόγητα και αυθαίρετα από τα δημοτικά συμβούλια, αναβάλλοντας συνεχώς συνεδριάσεις (όπως γίνεται σήμερα σχεδόν συστηματικά) περιφρονώντας έτσι τον κόσμο που τους εξέλεξε.
 • Γιατί την ώρα που οι σημερινοί δημοτικοί άρχοντες αδυνατούν να πάρουν απόφαση για να προσφέρουν σίτιση σε πολίτες που έχουν άμεση ανάγκη και το ανάγουν στις καλένδες και την στιγμή που κάποιες έννοιες, όπως παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας (πόσον μάλλον νοσοκομειακής) φροντίδας για τους ανασφάλιστους δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό τους, μέλη της ΡΙ.ΚΙ.Π. πρωταγωνιστούν στην οργάνωση και λειτουργία του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου του Ελληνικού. Στο ιατρείο αυτό προσφέρουν τις εθελοντικές υπηρεσίες τους περίπου 250 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό και δίνουν διέξοδο ζωής σε χιλιάδες ανασφάλιστους συμπολίτες μας.
 • Γιατί ενώ οι δημοτικές αρχές ικανοποιούν χωρίς καθυστέρηση τις επιθυμίες μεγαλοσχημόνων της περιοχής (όπως πχ ασφαλτοστρώσεις έξω από την κατοικία τους – για να αναφέρουνε τα πιό ανώδυνα) – πολλά από τα μέλη της της ΡΙ.ΚΙ.Π. με την ανιδιοτελή τους εργασία τους στο χώρο του πρώην κάμπινγκ Βούλας και κάτω από το ...άγρυπνο βλέμμα των αρχών έχουν ζωντανέψει μιά έκταση που ήταν νεκρή επί πολλά χρόνια και την έχουν μετατρέψει σε μιά όαση αναψυχής όπου ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζεται από χιλιάδες κόσμου αλλά και σε κέντρο πολιτισμού με καθημερινές εκδηλώσεις όπως προβολή ποιοτικών ταινιών, διαλέξεων, σεμιναρίων. Και όλα αυτά χωρίς καμμία ανταμοιβή παρά μόνο την ηθική ικανοποίηση της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.
 • Γιατί την στιγμή που άλλες παρατάξεις κάνουν χλιδάτες εκδηλώσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία στο Καβούρι, τα μέλη της ΡΙ.ΚΙ.Π. διεκδικούν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής χωρίς να πληρώνουν αντίτιμο εισόδου σε ιδιώτες. Θεωρούν ότι οι πολίτες πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο, πράγμα το οποίο πετύχαμε κατά την πρόσφατη ξενάγηση – διαμαρτυρία στον ναό του Απόλλωνος Ζωστήρα και όχι να βλέπουν την πολιτιστική μας κληρονομιά μέσα από το φινιστρίνι της ντροπής που έχει κατασκευάσει ο ιδιώτης.
 • Γιατί την ώρα που οι δημοτικές αρχές δήλωναν αναρμοδιότητα, τα δεκάδες μέλη της ΡΙ.ΚΙ.Π. που είχαν ενεργή συμμετοχή στην “Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στα χαράτσια”, κατόρθωσαν με τους αγώνες και την συστηματική δουλειά τους να προασπίσουν το αναφαίρετο δικαίωμα των δημοτών στο αγαθό που λέγεται ηλεκτρικό ρεύμα. Με τις ομάδες περιφρούρησης, τις νομικές ενέργειες, τις συνεχείς παραστάσεις στα τοπικά αλλά και τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ αλλά και την συνεργασία με άλλα παρόμοια κινήματα σε όλη την Ελλάδα ο πρωταρχικός στόχος έγινε πραγματικότητα. Σε κανένα σπίτι στο Δήμο μας δεν κόπηκε το ρεύμα λόγω οφειλής χαρατσιού.
 • Γιατί η ΡΙ.ΚΙ.Π. δεν θα δεχθεί μοιρολατρικά την ασφυκτική περικοπή πόρων που επιβάλλει η κεντρική εξουσία παραδεχόμενη αδυναμία αντίδρασης διότι “κυβερνάει πλέον η τρόικα”. Τα παρατηρητήρια και οι νόμοι που θέλουν, ουσιαστικά, να καταργήσουν την έννοια της ανεξάρτητης τοπικής αυτοδιοίκησης και να την μετατρέψουν σε μιά προέκταση του κρατικού μηχανισμού ανατρέπονται με κινητοποιήσεις, με συμμετοχή των ίδιων των δημοτών αλλά και κοινούς αγώνες με άλλους δήμους.
 • Γιατί την ώρα που ο σημερινός Δήμος απειλεί με κατασχέσεις περιουσιών για οφειλές, ακόμη και μικροποσών, δημότες που είναι σε εμφανή αδυναμία πληρωμής, διότι δήθεν “ο Δήμος δεν κάνει διακρίσεις σε αυτούς που χρωστούν”, η ΡΙ.ΚΙ.Π. ήδη δρομολογεί τον τρόπο αντίδρασης και αντίστασης στους επερχόμενους πλειστηριασμούς κατοικιών για χρέη προς τις τράπεζες. Αντίσταση που θα υλοποιείται τόσο σε νομικό όσο και κινηματικό επίπεδο με τον Δήμο όμως πρωταγωνιστή σε πλήρη συντονισμό με κινήσεις πολιτών, επιτροπές κατοίκων και σωματεία εργαζομένων.
 • Γιατί τέλος η ΡΙ.ΚΙ.Π. δεν θέλει να συνεχίσει την επί χρόνια διαχείριση του Δήμου εξυπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα όπως και οι προηγούμενοι. Η Κίνησή μας θα έρθει σε ρήξη με την νοοτροπία του Δήμου εκτελεστή άνωθεν εντολών όπως ακριβώς έχει έρθει ήδη σε ρήξη με τον τρόπο που πολιτεύονται οι κατεστημένες παρατάξεις, αφού έχει καθιερώσει διαδικασίες λειτουργίας που οι “άλλοι” δεν τολμούν καν να διανοηθούν.

Γιάννης Περακάκης
Μέλος της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου